Vijenac 740 - 742

Matica hrvatska

Potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb na Petom hrvatskom iseljeničkom kongresu

Izazovi i perspektive zajedništva

Redakcija

U Mostaru je od 30. lipnja do 3. srpnja održan Peti hrvatski iseljenički kongres s temom Izazovi i perspektive zajedništva, koji je okupio nekoliko desetaka sudionika, od onih iz akademske zajednice, iseljenika iz više zemalja i povratnika u domovinu, do predstavnika Crkve, gospodarstvenika, sportaša i mnogih drugih. Svi su oni sa svojega motrišta kroz rad u ukupno 25 panel-rasprava iznijeli svoje poglede na iseljeničku problematiku, osobito na povezanost iseljeništva sa svojom domovinom, odnosno dvjema hrvatskim domovinama – Republikom Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Većina programa održana je u prostorima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Velika je pozornost posvećena upravo temama vezanim uz Hrvate Bosne i Hercegovine, posebice hrvatskoga iseljeništva podrijetlom s tih prostora.

Mario Jareb / Snimio Mirko Cvjetko

Rad kongresa otpočeo je svečanom ceremonijom otvaranja, prigodom koje su se okupljenima obratili predstavnici organizatora i suorganizatora. Pritom treba svakako istaknuti Marina Soptu kao predsjednika Programskog odbora Hrvatskoga iseljeničkog kongresa, mons. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskog, i rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića. Okupljene su pozdravili i predstavnici mjesne i županijske vlasti te ureda Vlade Republike Hrvatske, da bi na kraju pozdrav uputio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović. U organizaciju kongresa kao suorganizator uključila se i Matica hrvatska, koju je zastupao potpredsjednik Mario Jareb. On je u pozdravnom govoru istaknuo posvećenost Matice hrvatske kao najstarije kulturne ustanove koja ove godine obilježava 180. obljetnicu postojanja iseljeništvu i iseljeničkim temama. Također je istaknuo hrvatski jezik, njegovo očuvanje, njegovanje i promicanje, kao važnu sastavnicu hrvatskoga identiteta, pa tako i identiteta hrvatskih iseljenika. Tim je važnije raditi na njegovanju jezika u ovom trenutku u kojemu je podložan presezanjima sa strane i nijekanju njegove posebnosti.

Snimio Mirko Cvjetko

Potpredsjednik Jareb sudjelovao je u panelu pod naslovom Kulturna baština – identitet, kojom prigodom je istupio s izlaganjem pod naslovom Matica hrvatska kroz 180 godina – njezina misija i djelovanje s naglaskom na povezanosti s hrvatskim iseljeništvom. U radu kongresa sudjelovao je, ponajprije kao predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca, i potpredsjednik Matice hrvatske Damir Zorić. On je održao zapaženo izlaganje u sklopu plenarnih predavanja na samu početku rada kongresa 1. srpnja te je aktivno sudjelovao u živoj i zanimljivoj raspravi koja se bavila gospodarskim aspektima iseljeničkoga pitanja.

Predstavljen je i zbornik radova s prethodnog kongresa, a u planu je i da izlaganja s netom održanog Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa budu tiskana u sklopu novog zbornika. On će ostati kao trajni podsjetnik na njegovo održavanje, a još i više kao vrijedan izvor podataka o sadašnjem trenutku života hrvatskoga iseljeništva i njegovoj povezanosti s domovinom.

Vijenac 740 - 742

740 - 742 - 14. srpnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak